Ești Sănătos

Implant sau proteză dentară? Ce să alegi?

implanturi vs proteza wp

Edentația sau pierderea dinților este întâlnită nu doar în rândul vârstnicilor, ci și al pacienților tineri. Aceasta afectează sănătatea orală, dar și pe cea generală, fiind asociată cu diferite afecțiuni, precum cele cardiovasculare sau ulcerul.

Stomatologia vine cu soluții optime pentru redarea sănătății orale și înlocuirea totală sau parțială a dinților, respectiv implantul sau proteza dentară.

Proteza dentară poate fi fixă sau detașabilă și este recomandată pentru a înlocui o parte sau tot dinții lipsă. Deși este mai accesibilă din punct de vedere al prețului, nu oferă stabilitatea unui implant dentar. Acesta din urmă reprezintă soluția cea mai apropiată de dintele natural, îmbunătățind estetica zâmbetului și confortul pacientului, deopotrivă.

Avantajele și dezavantajele protezei dentare

Principalele avantaje oferite de o proteză dentară includ prețul accesibil și fixarea ușoară, fără durere. Ea poate fi creată după mulaje care să semene cât mai mult cu dinții naturali.

Pacienții care optează pentru proteze, pot remarca îmbunătățirea esteticii faciale și a vorbirii, alături de restaurarea funcției masticatorii. Cu toate acestea, proteza nu este o opțiune adecvată persoanelor care își doresc o dantură permanentă.

În plus, aceasta are o durată de viață mai scăzută, de 5-8 ani și poate fi mai puțin confortabilă pentru unii pacienți. Totodată, protezele necesită o curățare serioasă regulată, iar cele tradiționale trebuie scoase în fiecare noapte și igienizate.

Avantajele și dezavantajele implanturilor dentare

Fără îndoială, un implant dentar este soluție optimă pentru a înlocui unul sau mulți dinți pierduți. Acesta elimină nevoia de a sacrifica dinții învecinați, fiind fixați în osul maxilar. Astfel, implantul este alcătuit din două elemente, cel fixat în os și bontul protetic, pe care se montează coroana dentară.

Cu ajutorul unui implant dentar, poți îmbunătăți sănătatea orală, întrucât are rolul de a preveni atrofierea osoasă. Spre deosebire de proteze, acesta este mult mai durabil, fiind realizat din titan, care este un material biocompatibil.

După un implant, sunt redate estetica zâmbetului, masticația și vorbirea.

Ce să alegi?

Alegerea între un implant și o proteză dentară se face sub îndrumarea medicului. Acesta îți va recomanda cea mai bună soluție de tratament, în funcție de numărul dinților lipsă, nivelul de resorbție osoasă cu care te confrunți și bugetul pe care îl ai la dispoziție.

Cazurile în care un pacient nu poate beneficia de un implant dentar sunt rare. Acesta poate fi utilizat chiar și de către persoanele cu diabet sau de cele cu o resorbție avansată a osului maxilar, situație în care se recomandă adiția de osos.

Datorită faptului că implantul este realizat din materiale biocompatibile, șansele ca acesta să fie respins de către organism sunt minime.

Prin urmare, bugetul de care dispui cântărește foarte mult în luarea deciziei corecte. Deși implanturile se comportă precum rădăcina dintelui natural, sunt durabile și biocompatibile, acestea sunt mult mai costisitoare decât o proteză.

Indiferent de situație, reține că stomatologia modernă poate găsi cea mai bună opțiune de tratament pentru tine. Așa cum este menționat mai sus în acest articol, protezele imită cât mai bine aspectul natural al dinților, fiind tot mai dificil de sesizat de cei din jurul tău.