Ești Sănătos

“Indiferent ce mananc ma balonez si ma doare burta.” Cauza nebănuită a acestor simptome

bloating

Balonarea și durerile abdominale pot fi cauzate de mai multe probleme digestive, iar uneori cauza poate fi una mai puțin evidentă. Iată câteva posibile cauze nebănuite ale acestor simptome:

Intoleranțe alimentare: Unele persoane pot avea intoleranțe alimentare la anumite alimente precum lactoza (zahărul din lapte), glutenul (găsit în grâu, secară și orz) sau fructoza (zahărul din fructe). Aceste intoleranțe pot provoca balonare, gaze și dureri abdominale după ce au consumat alimentele respective.

Sindromul colonului iritabil (SCI): SCI este o afecțiune comună care afectează colonul și poate provoca balonare, diaree sau constipație, precum și dureri abdominale. Cauza exactă a SCI nu este pe deplin înțeleasă, dar pare să fie legată de sensibilitatea crescută a colonului la stimuli, inclusiv alimentele consumate.

Consumul excesiv de alimente procesate sau grase: Alimentele procesate și grase pot fi dificil de digerat pentru unele persoane, ceea ce duce la acumularea de gaze și la balonare. Consumul excesiv de grăsimi poate încetini și procesul de digestie, cauzând disconfort abdominal.

Aer înghițit: Mâncatul sau băutul rapid, mestecatul gumii, fumatul sau vorbitul în timp ce mâncați pot determina înghițirea de aer, ceea ce duce la acumularea de gaze și balonare.

Supraalimentarea sau consumul excesiv de alimente picante: Mâncatul în exces sau consumul de alimente picante poate irita stomacul și intestinul, ducând la balonare și dureri abdominale.

Sindromul de intestin iritabil SIBO: SIBO reprezintă creșterea excesivă a bacteriilor în intestinul subțire. Această creștere bacteriană poate provoca balonare, gaze și alte simptome digestive neplăcute.

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase: Băuturile carbogazoase conțin dioxid de carbon, care poate duce la acumularea de gaze în stomac și intestin, cauzând balonare.

Constipația: Constipația poate duce la balonare și dureri abdominale, deoarece scaunele dure și dificil de eliminat pot provoca presiune în intestin.

Probleme de motilitate intestinală: Anumite afecțiuni medicale pot afecta mișcarea normală a intestinului, ceea ce poate duce la balonare și disconfort abdominal.

Dacă balonarea și durerile abdominale persistă sau devin frecvente, este important să consultați un medic pentru a investiga cauza subiacentă. Medicul vă poate efectua un examen fizic și vă poate sugera teste suplimentare pentru a identifica și trata problema corect.