Ești Sănătos

Laptele şi zahărul din cafea sunt nocive. Explicaţiile nutriţionistului

lapte cafea

Laptele și zahărul adăugate în cafea pot aduce beneficii gustului, dar pot avea și un impact semnificativ asupra sănătății noastre. Este important să înțelegem modul în care aceste adăugări pot influența corpul nostru și să fim conștienți de impactul lor asupra sănătății pe termen lung. Un nutriționist ar putea oferi următoarele explicații legate de nocivitatea adăugării laptelui și zahărului în cafea:

Impactul asupra nivelului de zahăr din sânge: Adăugarea de zahăr în cafea poate duce la creșteri bruște și semnificative ale nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru poate fi problematic pentru persoanele care suferă de diabet sau care sunt predispuse la diabet, deoarece poate afecta negativ controlul glicemiei.

Efectele asupra greutății corporale: Consumul regulat de zahăr adăugat în cafea poate contribui la creșterea în greutate și la acumularea de grăsime corporală. Zahărul adăugat nu oferă nutrienți esențiali, ci adaugă calorii goale, ceea ce poate duce la un aport caloric excesiv și, în final, la creșterea în greutate.

Riscul de afecțiuni metabolice: Consumul excesiv de zahăr adăugat poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni metabolice, cum ar fi rezistența la insulină, sindromul metabolic și boala hepatică grasă non-alcoolică. Aceste condiții pot crește riscul de boli cardiovasculare și alte afecțiuni cronice.

Efectele negative ale laptelui: Chiar dacă laptele este o sursă bună de calciu și proteine, adăugarea acestuia în cafea poate adăuga calorii și grăsimi nesănătoase, în special în cazul laptelui integral sau a variantelor cu conținut ridicat de grăsimi. De asemenea, persoanele care au intoleranță la lactoză ar putea avea probleme digestive în urma consumului de lapte în cafea.

Dependenta de cafea îndulcită: Adăugarea de zahăr și lapte în cafea poate contribui la dezvoltarea unei dependențe de această băutură îndulcită, ducând la o creștere a consumului zilnic de calorii și zahăr.

Recomandarea nutriționistului ar fi să se reducă treptat sau să se elimine complet adăugarea de zahăr și lapte în cafea. Înlocuirea acestora cu îndulcitori naturali sau alternative mai sănătoase, cum ar fi laptele de migdale sau de cocos fără zahăr adăugat, poate fi o opțiune mai sănătoasă. De asemenea, ar putea sugera să se consume cafeaua neagră sau să se opteze pentru îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, în cantități moderate. Astfel, se poate menține plăcerea de a bea cafea, fără a adăuga calorii goale sau zahăr în exces, și se poate promova un stil de viață mai sănătos și echilibrat.