Ești Sănătos

Lipsa acestei vitamine creste riscul de Alzheimer, scleroza multipla, depresie, anxietate, tulburari de invatare si dezvoltare la copii

Fullscreen capture 2142017 125139 PM 768x422 1

Ce au în comun toate aceste afectiuni: Alzheimer, scleroza multipla, depresia, anxietatea, tulburari de învatare si dezvoltare la copii, tulburari din spectrul autismului, boli autoimune si probleme imunitare, cancer, infertilitate? Raspunsul poate fi legat de un important deficit de vitamina D.

Vitamina D, adesea denumită „vitamina soarelui”, este esențială pentru menținerea sănătății osoase și a funcției imunitare, dar impactul său se extinde mult dincolo de aceste roluri bine-cunoscute. Recent, cercetările au legat deficiența de vitamina D de o gamă largă de afecțiuni neurologice și psihologice, de la boala Alzheimer și scleroza multiplă, până la depresie, anxietate și chiar tulburări de învățare și dezvoltare la copii.

Un corp în creștere de dovezi sugerează că vitamina D joacă un rol crucial în sănătatea creierului. O deficiență în această vitamină esențială a fost asociată cu o probabilitate crescută de a dezvolta demență și boala Alzheimer, așa cum indică o meta-analiză ce a inclus studii prospective de cohortă și studii transversale​​. În plus, un risc crescut de scleroză multiplă a fost observat la persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D, sugerând un rol în reglarea proceselor inflamatorii și autoimune ale organismului​​.

Nu doar adulții sunt afectați; copiii cu deficiență de vitamina D prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări de învățare și comportament. Vitamina D este implicată în dezvoltarea creierului, iar insuficiența sa poate perturba acest proces, conducând la consecințe pe termen lung asupra funcției cognitive și a dezvoltării neuronale​​.

Pe lângă impactul neurologic, deficiența de vitamina D a fost corelată și cu simptome psihologice. Depresia și anxietatea sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu niveluri scăzute de vitamina D, sugerând că această vitamină ar putea avea un rol în reglarea stării de spirit și a funcțiilor afective.

În lumina acestor descoperiri, este esențial să acordăm atenție nivelurilor noastre de vitamina D. Expunerea la soare într-un mod responsabil, o dietă echilibrată și, dacă este necesar, suplimentarea cu vitamina D, pot juca un rol cheie în prevenirea unei game variate de afecțiuni neurologice și psihologice. Cu toate acestea, este important să consultăm un medic înainte de a începe orice formă de suplimentare, pentru a asigura dozele adecvate și a evita riscul de toxicitate. În final, prevenția și tratamentul timpuriu al deficienței de vitamina D pot avea beneficii profunde asupra sănătății mintale și cognitive pe termen lung.