Ești Sănătos

Medic oncolog: „Prințesei i-a fost extirpată o parte din intestin”

FB IMG 1712121800206 750x834 1

Prințesa Kate Middleton a fost diagnosticată cu o formă de cancer, așa cum a anunțat chiar ea în urmă cu două săptămâni, iar Claudio Zanon, un cunoscut medic oncolog, sugerează că este posibil ca diagnosticul să fie un cancer la colon sau un cancer ovarian cu extensie către colon.

Asta în urma informațiilor oferite de Kate, conform cărora a suferit o operație în care i-a fost extirpată o parte din intestin și a primit un tratament cu chimioterapie pentru prevenirea metastazelor.

„Ceea ce s-a scris în ziare și a declarat chiar prințesa Kate Middleton, operația la care a fost supusă pentru cancer abdominal, urmată de o ileostomie, ar putea fi cauzată de o tumoare a colonului stâng sau a rectului”, a explicat medicul Zanon. Acesta a adăugat că acest tip de operație, ileostomia, este de obicei efectuată pentru a proteja anastomozele chirurgicale care sunt mai greu de vindecat, având în vedere vascularizarea și inflamația țesuturilor implicate.

Medicul nu a exclus nici posibilitatea unui carcinom ovarian care a cuprins colonul, dar a subliniat că acest tip de cancer nu presupune de obicei chimioterapie după extirpare, ci o terapie de consolidare. Acest lucru îl face să creadă că tratamentul cu chimioterapie pe care îl urmează Prințesa Kate are ca scop îndepărtarea unei eventuale diseminări metastatice.

Există și o altă posibilitate, aceea a sindromului Lynch, o afecțiune rară și ereditară care afectează mai ales colonul drept, dar medicul consideră această ipoteză puțin plauzibilă. În opinia sa, cea mai probabilă variantă este cea a unui cancer rectal sporadic.

Dr. Zanon este optimist în ceea ce privește șansele de vindecare ale Prințesei Kate, menționând că boala a fost depistată într-un stadiu incipient. De asemenea, el atrage atenția asupra creșterii incidenței cancerului la tineri în ultimii ani, independent de stilul lor de viață, dar se arată încrezător în progresele terapeutice și în terapiile sofisticate disponibile în prezent, precum anticorpii monoclonali ca pembrolizumab, trastuzumab și bevacizumab, care pot fi utilizați după intervențiile chirurgicale.

„Șansele de vindecare sunt mult crescute, recidivele scad, avem protocoale bune, chiar și independent de caracterizarea moleculară a cancerului”, a concluzionat medicul.