Ești Sănătos

,,Mi se zbate ochiul!” Vezi aici ce înseamnă acest lucru cu adevărat!

Fullscreen capture 9282017 32638 PM

Atunci când ni se zbate ochiul, de obicei asociem acest lucru cu un eveniment bun sau rău care urmează să ni se întâmple – ochiul drept este aducător de fapte bune, pe când cel stâng nu tocmai.

Acestea sunt doar superstiții, de cele mai multe ori aceste spasme oculare (denumite și miokimii) apar din cauza stresului sau a oboselii.

Ce sunt spasmele pleoapelor?

Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană experimentând acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute.

Sunt cazuri în care apar intermitent, timp de cateva zile; de obicei, nu semnifică o problemă reală de sănătate, iar tresărirea apare fie la un ochi, fie la ambii în același timp.

Cauzele spasmelor oculare

Cele mai incriminate cauze sunt lipsa de magneziu și de calciu din dietă, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai cea din jurul sprâncenelor și ochilor (așa apar și cârceii de la picioare).

Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți (cereale integrale, semințe de floarea soarelui, dovleac, susan, plante cu frunze verzi).

Tot pe primul loc în cauzele apariției spasmelor se află și consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să limitați consumul acestor alimente.

Sunt și boli care pot duce la formarea de spasme ale pleoapelor: răceala, gripa, sinuzita, anemia, diabetul, însă aceste cazuri sunt rare.

Bineînțeles, lipsa odihnei sau stresul au și ele un rol în apariția de reacții ale musculaturii pleoapelor.

Cauzele locale sunt: iritații oculare, alergii, corpii străini oculari sau sindromul de ochi uscat. Astfel, ca să aflați cauza exactă de ce vi se zbate pleoapa este bine să mergeți la medic!

Este o urgență oftalmologică?

În cazuri extrem de rare, aceste zvâcniri ale pleoapelor pot indica un simptom asociat tulburărilor neurologice (ca de exemplu blefarospasmul, manifestat prin clipit anormal și imposibilitatea de a deschide pleoapele).

Contracția este atât de puternică, încât închiderea completă a pleoapei poate da mici eroziuni și iritații pe cornee (țesutul anterior, transparent, al globului ocular).

Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostice.