Ești Sănătos

O nouă analiză de sânge detectează, cu o precizie extrem de mare, cancerul de colon

importanta analizelor de rutina kilocalorii e1655723073165 750x375 1

O nouă analiză de sânge detectează, cu o precizie extrem de mare, cancerul de colon. Un studiu promițător arată că un test de sânge diagnostichează cancerul colorectal cu o acuratețe de 83%, oferind o alternativă la actualele teste de scaun, relatează Euronews. Echipa și-a publicat concluziile în New England Journal of Medicine.

O nouă analiză de sânge detectează, cu o precizie extrem de mare, cancerul de colon

„Un test care are o rată de acuratețe pentru depistarea cancerului de colon similară cu cea a testelor de scaun utilizate pentru depistarea precoce a cancerului poate oferi o alternativă pentru pacienții care altfel ar putea refuza opțiunile actuale de screening”, se arată în declarația lui William M. Grady, gastroenterolog la Fred Hutchinson Cancer Center, cu sediul în Seattle, SUA.

Testele de scaun sunt instrumentul de diagnosticare utilizat în prezent și detectează sângele sau ADN-ul deteriorat în probe. Alte opțiuni includ sigmoidoscopia și colonoscopia, care implică introducerea unui tub în rect și colon.

Testul dezvoltat de cercetători detectează ADN-ul tumoral circulant (ADNtc), ADN care este eliberat de celulele canceroase, în sânge. Acesta a fost testat pe aproape 8.000 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani care au fost supuse și unei colonoscopii standard, iar cercetătorii au comparat apoi rezultatele.

Testul de sânge a confirmat că 83,1% dintre participanți au fost diagnosticați cu cancer colorectal, în timp ce 16,9% au fost testați negativ cu tehnica ctDNA, dar au fost pozitivi la colonoscopie.

Testul a arătat o sensibilitate mai mare în detectarea cancerelor colorectale, chiar și în stadii incipiente, dar a arătat o sensibilitate mai scăzută în identificarea leziunilor precanceroase avansate care au potențialul de a se transforma în cancer în timp.Europa are una dintre cele mai mari rate de incidență a cancerului de colon. În UE, acesta este al doilea cel mai frecvent cancer după cancerul de sân, reprezentând 12,7% din noile diagnostice de cancer în 2020. și a doua cauză principală a deceselor cauzate de cancer, relatează Euronews.

Screeningul este recomandat adulților cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani care prezintă un risc mediu sau despre care nu se știe că prezintă un risc crescut din cauza diferiților factori, potrivit orientărilor Comisiei Europene.

În puțin peste jumătate dintre statele membre ale UE, majoritatea populației cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani nu a fost niciodată supusă unui screening pentru cancer colorectal în 2021, potrivit Eurostat. Finlanda, Țările de Jos și Danemarca au avut rate de screening de peste 60%, în timp ce Serbia, Muntenegru și Ungaria au avut rate sub 10%.

„Depistarea oamenilor pentru cancer funcționează cel mai bine atunci când le oferim opțiuni de screening și apoi îi lăsăm să aleagă ceea ce este mai bine pentru ei”, spune Grady. Cu cât diagnosticul este mai precoce, cu atât rata de supraviețuire este mai mare.

Testele de screening pot detecta polipii precanceroși, permițând îndepărtarea lor înainte de a se transforma în cancer, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

Diagnosticul timpuriu duce la o rată de supraviețuire de peste 90 la sută. Cu toate acestea, atunci când cancerul migrează în alte părți ale corpului, această rată scade la 25. „Continuăm să vedem persoane mai tinere care se îmbolnăvesc de cancer colorectal, iar acum este al treilea cel mai frecvent la persoanele sub 50 de ani”, spune Grady.