Ești Sănătos

Obiceiul care scade riscul de a face cheaguri de sânge: E important să îl faci în primele ore ale zilei

blood clots og img 1662524972

În viața agitată de astăzi, adesea tindem să neglijăm importanța îngrijirii sănătății noastre. Cu toate acestea, există un obicei simplu, dar esențial, pe care îl putem adopta în primele ore ale zilei pentru a reduce riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Acest obicei, cunoscut sub numele de mișcare matinală, aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, inclusiv prevenirea cheagurilor de sânge.

Ce sunt cheagurile de sânge și de ce sunt periculoase? Cheagurile de sânge, cunoscute și sub denumirea de tromboză venoasă profundă (TVP), sunt acumulări anormale de sânge care se formează în venele profunde ale corpului, de obicei în picioare. Aceste cheaguri pot deveni periculoase atunci când se rup și călătoresc prin circulația sanguină către plămâni, cauzând embolia pulmonară, o afecțiune potențial fatală. Prin urmare, este crucial să luăm măsuri pentru a preveni formarea acestor cheaguri.

Un obicei simplu, dar eficient, pentru reducerea riscului de cheaguri de sânge este să începem ziua cu mișcare. De ce dimineața? Există mai multe motive:

Activarea circulației sanguine: În timpul nopții, când suntem inactivi în pat, sângele poate stagna în venele picioarelor, ceea ce crește riscul de formare a cheagurilor. Mișcarea dimineții ajută la stimularea circulației sanguine, facilitând revenirea sângelui către inimă și prevenind stagnarea.

Reducerea inflamației: De obicei, dimineața este momentul în care nivelurile de inflamație din corp sunt mai scăzute. Mișcarea în această perioadă poate ajuta la controlul inflamației, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de cheaguri de sânge.

Stimularea metabolismului: O mică mișcare dimineața poate declanșa metabolismul și poate ajuta la arderea caloriilor, îmbunătățind astfel greutatea corporală și reducând riscul de obezitate, care este un factor de risc pentru TVP.

Efectele psihologice pozitive: Exercițiile matinale pot avea un impact pozitiv asupra stării de spirit și pot ajuta la gestionarea stresului, ceea ce poate reduce riscul de cheaguri de sânge, deoarece stresul cronic poate contribui la formarea acestora.

Cum să integrați mișcarea în rutina dvs. dimineții?

Nu este nevoie să faceți antrenamente epuizante pentru a beneficia de mișcare dimineața. Iată câteva modalități simple de a începe ziua cu o mișcare ușoară:

Plimbare în aer liber: O plimbare de 20-30 de minute în parc sau în cartier poate face minuni pentru sănătatea dvs. Circulația sanguină se îmbunătățește, iar nivelurile de energie cresc.

Exerciții de întindere: Realizați câteva exerciții de întindere ușoară pentru a vă trezi mușchii și a vă îmbunătăți flexibilitatea. Aceasta poate fi o modalitate minunată de a preveni durerile și tensiunile musculare.

Yoga sau meditație: Practicarea yoga sau meditației dimineața poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea calității somnului, contribuind indirect la prevenirea cheagurilor de sânge.

Bicicletă sau înot: Dacă aveți acces la o bicicletă sau la o piscină, aceste activități pot fi opțiuni excelente pentru a vă menține în formă și a îmbunătăți circulația sanguină.

În concluzie, mișcarea dimineața este un obicei simplu, dar vital, pentru reducerea riscului de cheaguri de sânge. Începând ziua cu o activitate fizică ușoară vă poate ajuta să vă mențineți sănătatea vasculară și să preveniți complicațiile potențial grave ale TVP. Nu uitați să consultați întotdeauna un medic înainte de a începe orice nouă rutină de exerciții, mai ales dacă aveți afecțiuni medicale preexistente.