Ești Sănătos

Persoanele din România care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare. Ce acte trebuie să depună

bani 1024x735 1

Noua lege a pensiilor votată în 2023 și intrată în vigoare la 1 septembrie 2024 vine cu prevederi clare legate de reducerea vârstei de pensionare. Actul aduce o serie de facilități în cazul femeilor.

Pe site-ul oficial, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a transmis o informare cu privire la reglementările privind dreptul la pensie pentru limita de vârstă în cazul femeilor care au născut sau au adoptat mai mulți copii.

Astfel, Legea pensiilor intrată deja în vigoare permite reducerea vârstei de pensionare cu mai mulți ani. Conform Legii 360/2023, art. 51, reducerea vârstei standard de pensionare privind sistemul public de pensii se aplică în cazul femeilor care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții.

În primul rând, acestea trebuie să realizeze stagiul complet de cotizare contributiv. Acesta este unul de 35 de ani, după cum se precizează în noua lege a pensiilor.

Apoi, la următorul criteriu, aceste femei pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare dacă au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani sau, după caz, au adoptat copii și i-au crescut pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Dacă cele două condiții sunt cumulate, noua lege a pensiilor permite reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de 3 ani per total.

E important de subliniat că reducerea vârstei standard de pensionare acordată în condițiile de mai sus poate fi cumulată cu reducerile prevăzute la art. 48 din lege. Mai exact, cu condițiile speciale și/sau deosebite de muncă. Reducerea totală nu poate fi mai mare de 11 ani.

Casa Națională de Pensii Publice mai transmite că, pentru a beneficia de această reducere a vârstei de pensionare, dosarul de pensionare trebuie să conțină, pe lângă documentele necesare prevăzute în norme (acte de identitate și de naştere/ căsătorie, carnet de muncă, adeverințe, diplome de studii superioare, procură etc.), și:

certificatul de naştere al copiilor/hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviinţat adopţia, în copie;
declaraţia pe propria răspundere că au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani, respectiv au adoptat și crescut copii timp de cel puțin 13 ani.