Ești Sănătos

Privire comparată între ochelarii de vedere și lentilele de contact

lentilecontactpixabay

De ce tot mai mulți oameni au nevoie de ochelari de vedere?

Ochelarii de vedere și lentilele de contact sunt două dintre cele mai populare instrumente de corecție optică a problemelor de vedere recurente, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul.

 

De ce tot mai mulți oameni au nevoie de ochelari de vedere?

Majoritatea dintre noi petrecem mult timp în fața unui ecran: la birou, în fața unui computer, urmărind emisiunile la TV sau stând la curent cu ce se întâmplă pe rețelele sociale. Toate aceste lucruri sunt resimțite de ochii nostri. Devin uscați, apar durerile de cap sau problemele cu somnul. Pentru a diminua aceste simptome, medicii recomandă folosirea ochelarilor de vedere cu protecție pentru calculator, inclusiv pentru a evita apariția altor afecțiuni ale ochilor. Ochii sunt organe sensibile, care au nevoie de protecție zilnică.

Indispensabili în cazul afecțiunilor oculare

Ochelarii de vedere sunt indispensabili atunci când suferi de o afecțiune a vederii. Dar care sunt ramele potrivite și lentilele perfecte?

Chiar dacă suntem atât de obișnuiți cu ei, și îi folosim chiar și pe post de accesoriu, ochelarii de vedere sunt dispozitive medicale folosite pentrucorecția acuității vizuale. Ochelarii cu rol optic sunt folosiți de către persoane care au dificultăți în a vedea la distanță și/sau la apropiere sau de către cei care văd neclar , așa cum este probabil și cazul tău sau al unei persoane apropiate.

Rama ochelarilor de vedere este cea care sprijină lentilele și are în componență cadrul, brațele și puntea nazală sau pernițele. Tot acest ansamblu ajută la fixarea eficientă a lentilelor și stabilizarea ochelarilor de vedere pe fața purtătorului.

Lentilele de ochelari sunt piesele optice care corectează viciile de refracție,adică problemele pe care le întâmpină ochiul atunci când focalizează lumina și îmbunătățesc abilitatea de a distinge obiecte.

Viciile de refracție pe care ochelarii le pot corecta sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia.

Ochelarii pot fi formați din două lentile aeriene care corectează vederea, și o ramă care le susține. Chiar dacă în ultima perioadă lentilele de contact au devenit populare în rândul persoanelor cu vicii de refracție, ochelarii rămân în continuare principalul mijloc de corecție a vederii.

 

Ochelari vs lentile de contact

Imediat după ce ți-ai dat seama că ai nevoie de ajutor la capitolul vedere, următoarea întrebare este spre ce soluție să te orientezi: ochelari de vedere sau lentile de contact? Să alegi un set de lentile de contact Purevision în locul tradiționalilor ochelari de vedere?

Ambele variante sunt la fel de eficiente și potrivite în tratamentul corecției – și de ce nu, poți să folosești atât lentile cât și ochelari, în funcție de situație. Citește în continuare pentru a afla avantajele și dezavantajele ochelarilor de vedere.

În primul rând, alegerea între cele două (ochelari sau lentile) nu se face în funcţie de mărimea dioptriilor, pentru că atât lentilele cât și ochelarii sunt disponibili la fiecare tip de dioptrie.

De cele mai multe ori, dacă dioptriile nu sunt mari, multe persoane iau în calcul lentilele de contact, sau ochelarii de citit, pentru o vedere bună cât şi un aspect estetic cât mai puţin influențat de rame.
Este o decizie pe care o vei lua în funcție de stilul tău de viață, nivelul de confort, buget, cât timp poți dedica îngrijirii lor, și nu în ultimul rând, de estetică. Lentilele din familia Bausch&Lomb te ajută să ai parte de toate aceste beneficii.

 

Avantaje ochelari de vedere

  • Nu au nevoie de o îngrijire la fel de specială ca a lentilelor de contact – o simplă spălare cu apă și detergent de vase, atunci când simți că s-au murdărit, e destul ca să-i ții într-o stare bună
  • Dacă îți alegi rame la modă, sau rame care îți avantajează forma feței, poți avea un accesoriu care te flatează și îți completează look-ul
  • Poți opta pentru tipuri de tratamente ale lentilei de ochelari, printre cele mai populare fiind protecția PC și UV (raze de soare)
  • Reduc gestul de a te freca la ochi și de a-ți irita ochii
  • Dacă ai ochii sensibili sau uscați, ochelarii de vedere nu îți vor da bătăi de cap cum poate exista riscul până te acomodezi cu lentilele de contact
  • La un calcul pe termen lung, sunt mai ieftini decât lentilele de contact, mai ales dacă nu îi spargi sau nu ți se schimbă prescripția

 

  • Pentru că stau la aproape 12mm de ochi, vederea periferică poate fi afectată – câmpul vizual nu este complet
  • Dacă nu îți găsești perechea perfectă, există riscul să nu îți placă
  • Dacă porți machiaj, pernuțele de ochelari îți pot lăsa urme inestetice

Poți purta lentile de contact atunci când ai un eveniment special, la un film 3D, sau când mergi la sală, și ochelari în viața de zi cu zi, atunci când mergi la birou, sau când ai ochii iritați și vrei să le dai o pauză de la purtarea lentilelor de contact.

În final, este o decizia îți aparține.