Ești Sănătos

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre cea mai sănătoasă carne de pește: „Acesta este cel mai bun!”

vlad ciurea7 640x427 1

Știm cu toții că peștele este foarte important pentru sănătate datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă. Consumul regulat de pește poate contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la prevenirea unor boli. Însă doar dacă știm ce pește să mâncăm.

Iată câteva motive pentru care peștele este esențial în dietă:

Sursă de proteine de înaltă calitate

Proteine complete: Peștele furnizează toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie pentru a construi și repara țesuturile.
Ușor de digerat: Proteinele din pește sunt mai ușor de digerat comparativ cu alte surse de proteine animale.

Acizi Grași Omega-3

EPA și DHA: Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, este bogat în acizi grași omega-3, în special EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic), care sunt esențiali pentru sănătatea cardiovasculară și funcționarea creierului.
Reducerea inflamației: Omega-3 ajută la reducerea inflamației în organism, având un rol important în prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și artrita.

Sănătatea cardiovasculară

Scăderea riscului de boli de inimă: Consumul regulat de pește este asociat cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Omega-3 contribuie la reducerea tensiunii arteriale, a nivelului de trigliceride și la prevenirea formării cheagurilor de sânge.
Îmbunătățirea profilului lipidic: Peștele ajută la creșterea nivelului de HDL (colesterol bun) și la scăderea nivelului de LDL (colesterol rău).

Sănătatea creierului

Funcția cognitivă: Omega-3 joacă un rol crucial în dezvoltarea și funcționarea creierului. Consumul de pește poate îmbunătăți memoria, concentrarea și sănătatea mentală.
Prevenirea demenței: Studii sugerează că un aport regulat de pește poate reduce riscul de declin cognitiv și de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Sursă importantă de vitamine și minerale

Vitamina D: Peștele este una dintre puținele surse naturale de vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.
Vitamina B12: Peștele furnizează vitamina B12, necesară pentru producerea de celule roșii în sânge și pentru sănătatea sistemului nervos.
Minerale: Peștele conține minerale esențiale, cum ar fi iodul, seleniul și zincul, care sunt importante pentru funcțiile metabolice și pentru protecția antioxidantă.

Controlul greutății

Sărac în calorii: Cei mai mulți pești sunt săraci în calorii și grăsimi saturate, ceea ce îi face ideali pentru dietele de control al greutății.
Senzație de sațietate: Proteinele de înaltă calitate și grăsimile sănătoase din pește pot contribui la senzația de sațietate, ajutând la prevenirea supraalimentării.
Beneficii pentru Sănătatea Oculară

Prevenirea degenerescenței maculare: Consumul de pește bogat în omega-3 poate reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă, o cauză comună a pierderii vederii la persoanele în vârstă.

Prof. dr Vlad Ciurea, despre importanța peștelui în alimentație

Iar despre beneficiile consumului regulat de pește au vorbit și specialiștii de-a lungul timpului. Unul dintre aceștia este renumitul medic neurochirurg Vlad Ciurea, care a explicat în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN motivul pentru care peștele ar trebui să fie nelipsit din alimentația noastră.

”În creier, forma de carne de la care îi vine proteina, îi vine de la pește. Cei mai buni pești pentru creier sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care convine creierului, și acel Omega care are două forme de colesterol, forma de colesterol benefică și forma mai puțin benefică. Dar acestea se potrivesc exact cu structura cerebrală și cu activitatea sinaptică de la nivelul creierului. Recomand somonul, recomand peștele marin, recomand și peștele sălbatic.

Iar din carne, și carnea este foarte bună pentru creier. Se consideră cea mai low calories, cea mai cu puține calorii, carnea de curcan. Și este foarte bună. Toate aceste elemente sunt majore pentru funcționarea creierului”, a afirmat Vlad Ciurea.

”Se consideră că peștele marin este cel mai bun, sigur că somonul sălbatic, nu cel de crescătorie. La pești sunt cei statici, care nu sunt atât de benefici pentru creier și cei activi, răpitori. Cantitatea de proteine din acel pește merge foarte bine pentru celula nervoasă. Sunt dovedite aceste lucruri. Și România, într-adevăr, a trecut treptat de la alimentația care a fost predominant cu carne, spre alimentația vegetală și alimentația cu pește.

Poate salatele sunt foarte bune, nu trebuie să spunem ce fel de salate, dar sunt foarte bune. La fel și toate fructele. Conopida este foarte bună pentru creier, din toate acestea alimente, creierul își ia ce are nevoie, cât mai bun, pentru a funcționa în condiții cât mai bune”, a mai explicat Vlad Ciurea în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.