Ești Sănătos

Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medicale publice va fi din nou modificat – a treia oară în ultimul an

img9505t1

Ministerul Sănătății intenționează să modifice Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice. Asta, după ce anul trecut regulamentul a fost supus de două ori dezbaterilor publice și modificat, în multe cazuri contradictoriu. Acum nu este clar ce nu funcționează în varianta actuală, cert este că autoritatea așteaptă propuneri din partea societății civile, iar jurnaliștilor li s-a spus să aștepte.
Ministerul Sănătății a plasat pe data de 21 iulie un anunț de inițiere a procesului de modificare a regulamentului, care expiră pe 3 august. În această perioadă, autoritatea așteaptă propuneri de la părțile interesate. Am încercat să aflăm de la persoana responsabilă de acest proces -Victoria Olaru, șef resurse umane la MSMPS – de ce este nevoie de modificarea acestui regulament. Victoria Olaru nu a discutat cu reporterul Sănătate INFO, pe motiv că este nevoie de o solicitare în scris. După ce am expediat o solicitare scrisă, ni s-a răspuns că vom obține explicații după 3 august, când responsabilii din domeniu se vor întruni în ședință.

20200729181833676

Dar să le luăm pe rând: Regulamentul privind numirea în funcție pe bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice a creat dispute anul trecut între fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco și actuala ministră, Viorica Dumbrăveanu.

Ambele și-au planificat să opereze modificări în regulament imediat, odată cu venirea în funcția de ministru. Pe 13 septembrie, anul trecut, a fost aprobat regulamentul la care a lucrat echipa Alei Nemerenco. În varianta aprobată atunci, viitorii directori urmau să fie aleși pentru un mandat de cinci ani, fără a putea exercita alte activităţi remunerate în această perioadă, iar activitatea didactică şi cea ştiinţifică să fie desfăşurată de către conducător doar în afara orelor de program şi doar în afara instituţiei.

De asemenea, conform noilor modificări, concursul urma să fie anunțat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea termenului aflării în funcţie a conducătorului actual. În caz de încetare a relaţiilor contractuale înainte de expirarea termenului, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă concurs în cel mult 30 de zile de la data apariţiei vacanţei funcţiei de conducător al instituţiei medico-sanitare publice.

Viitorul pretendent la funcția de director trebuia să dea o declaraţie pe propria răspundere că nu are antecedente penale şi că nu a fost atras la răspundere penală pentru infracţiuni.Totodată, acesta trebuia să prezinte o referinţă de la ultimul loc de muncă, precum şi alte două referinţe de la precedenţii angajatori sau de la personalităţi notorii din ţară şi de peste hotare, dar și o scrisoare de motivare personală pentru ocuparea funcţiei de conducător al instituţiei medico-sanitare publice.

Odată cu schimbarea guvernelor, au fost anulate concursurile pentru câteva spitale și, în cele din urmă, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că vrea un alt conținut al regulamentului. Ordinul de modificare a regulamentului a fost semnat pe 21 noiembrie, fiind creat și un grup de lucru care urma să livreze până la 1 decembrie un alt proiect de Hotărâre.

De această dată, managerii au fost lăsați să practice activitatea medicală, pe lângă responsabilitățile manageriale. De asemenea, nu îi mai pedepsea nimeni dacă nu făceau față la îndeplinirea indicatorilor de performanță.

În regulament s-a introdus o etapă nouă, etapa de evaluare a competențelor profesionale, care se realizează de către Școala de Management în Sănătate Publică în baza unui test grilă, conform unei metodologii, aprobată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Un alt element nou a fost că se permite prelungirea concursului de două ori, în cazul în care nu au fost depuse dosare în termenul stabilit sau a fost depus doar un singur dosar, sau la concurs au fost admis doar un singur candidat. A treia oară, concursul se poate desfășura chiar și cu un singur candidat.

În același timp, nu mai este obligatorie experiența de minim 10 ani pentru a obține o funcție managerială. A rămas vigoare ca și condiție generală pentru toți candidații, indiferent de instituția pentru care aplică, experiența de minim 5 ani.

Cu toate acestea, anume acest subpunct nu a fost îndeplinit în cazul a câtorva concursuri pentru funcția de director. Spre exemplu, la Spitalul Raional Criuleni concursul a fost prelungit de două ori, pentru că de fiecare dată la concurs se înscriau persoane care nu aveau practică managerială de cel puțin 5 ani.

20200729181833676 1

La Spitalul Raional Cimișlia, Anatolie Beresteanu nu a trecut concursul pentru că nu are 5 ani într-o funcție de conducere. Nici actuala directoare interimară a instituției – Mariana Florea nu a trecut concursul, pentru că trece de limita de vârstă pentru acceptarea la concurs.
20200729181833676 2

Vom preciza că, începând din 18 mai, Ministerul Sănătății a dat undă verde pentru mai multe concursuri de ocupare a funcției de director al instituțiilor medicale. Unele s-au ales cu directori noi, pentru celelalte încă concursul se derulează.