Ești Sănătos

Remedii naturale care ţin insectele la distanţă

shutterstock 703037251 1

Atunci când suntem înţepaţi, organismul nostru nu reacţionează atât împotriva agresiunii, a înţepăturii, cât a substanţelor care ajung în piele odată cu saliva ţânţarului. Organismul reacţionează la aceste substanţe printr-o reacţie inflamatorie: pielea se umflă în jurul înţepăturii, apare senzaţia de mâncărime şi de usturime.

Primul lucru care trebuie făcut e spălarea zonei inflamate cu apă rece şi cu săpun. Se poate aplica un cub de gheaţă ori o compresă cu apă rece. Dacă răcim zona, vasele de sânge se îngustează, aşa că ajung mai puţine substanţe inflamatorii la locul respectiv.
Încearcă lămpile odorizante: adaugă în apă câteva picături de ulei esenţial, aprinde lumânarea şi lasă substanţele active să se evapore în aerul din cameră. Cele mai recomandate uleiuri esenţiale în astfel de situaţii sunt cele de levănţică, de eucalipt şi de lămâie.
Înconjoară-te de plante care nu le plac ţânţarilor: lămâiţa, lavanda, cimbrul, gălbenelele, rozmarinul, busuiocul. Plantează-le în grădină sau aşază câteva ghivece în balcon.
Există brăţări impregnate cu ulei esenţial de lămâie. Agaţă-le de căruţul copilului sau de rucsac. Însă, poţi folosi uleiuri esenţiale şi pentru a grăbi vindecarea unor blânde, dar nu aplicate direct pe piele, pentru că sunt iritante. Masează locul, de trei ori pe zi, cu un amestec format din două picături de ulei esenţial la o linguriţă de ulei de floarea soarelui, de migdale sau de jojoba.
Când simptomele sunt foarte supărătoare, ajută la retragerea blândelor cataplasmele cu frunze de varză crudă, de pătlagină sau de busuioc. Zdrobeşte bine frunzele, ca să elibereze substanţele active.
Poţi încerca să aplici rondele de ceapă, cu efect antiinflamator, dacă blânda nu este localizată aproape de ochi.