Ești Sănătos

Remedii simple, care nu dau greș – Iată cum puteți scăpa ușor de ciocuri la călcâie (pintenii calcaneeni)

Untitled 2

Pintenii calcaneeni, numiți și „pinten osos”, „pinten toc” sau „ciocuri la călcâie”, sunt niște formațiuni care apar ca niște proeminențe osoase, dezvoltate la marginea plantară anterioară a calcaneului. Pintenul calcaneean se formează pe calcaneu, sub formă de depunere osoasă.

Țesutul care formează arcul piciorului se inflamează – datorită acestui lucru apare durerea piciorului la sprijin, întrucât pintenul calcaneean exercită o compresie asupra unui mic nerv care trece pe sub el.

Iată cele mai bune remedii naturiste, cu care se pot ameliora semnificativ durerile sau chiar vindeca:

1. Băi la picioare cu apă caldă și sare

Se umple un lighean cu apă caldă, la o temperatură suportabilă, între 30 și 35 de grade Celsius. Se adaugă apoi 2 pumni de sare grunjoasă sau sare de Bazna.

Se țin picioarele în această saramură timp de o jumătate de oră, perioadă în care apa se menține caldă prin adăugarea de apă fierbinte.

După o jumătate de oră, picioarele se scot din apă, se acoperă cu ciorapi de lână și pacientul se bagă în pat. Acest tratament se face seara, înainte de culcare, ca până dimineața să se facă, treptat, răcirea picioarelor. În cazul în care picioarele transpiră, se schimbă perechea de șosete.

După 15-18 băi sărate, durerile vor dispărea și alte probleme nu vor mai apărea; iar după o perioadă de un an sau doi, dacă apar mici înțepături, se repetă tratamentul, dar doar pentru două sau trei zile.

2. Ridiche neagră

Se spală bine o ridiche neagră apoi se dă pe răzătoarea mică, cu tot cu coajă.

Pasta astfel obținută se aplică, peste noapte, pe zona afectată, apoi dimineața se spală zona cu apă caldă. Durerile vor ceda după trei sau patru astfel de proceduri.

3. Cartofi cu tărâțe de grâu

Se acoperă cu apă șapte sau opt cartofi mici și se fierb în coajă. După ce au fiert, se pasează imediat, în apa în care au fiert, apoi se pune peste ei un pumn de tărâțe de grâu.

Pasta astfel obținută se lasă până ajunge la o temperatură suportabilă, apoi se transferă pe o bucată de folie alimentară, pe călcâi. Cu cât pasta este mai fierbinte, cu atât mai bine. Se leagă bine, cu o pânză de bumbac, și se lasă să acționeze timp de două ore.

Acest tratament se repetă în fiecare seară, timp de zece zile, după care se face o pauză de tot zece zile. După pauza de zece zile, tratamentul se poate relua la nevoie. Ținut corespunzător pe zona afectată, acest tratament poate vindeca complet.

4. Petrol lampant și ardei iuți

Se taie mărunt doi ardei roșii iuți, apoi se lasă la macerat în 400 de ml de petrol lampant, timp de șapte zile. În această perioadă se agită zilnic.

Petrolul se filtrează, apoi se înmoaie în el un tampon de vată. Vata se aplică pe zona bolnavă, o dată la trei zile, înainte de culcare, până la dispariția ciocurilor.

5. Mălai cu hrean

Se aplică, pe un bandaj, hrean proaspăt ras și un pic de mălai. Această cataplasmă se aplică pe locul afectat, se leagă bine și se lasă să acționeze pentru o întreagă noapte. Acest tratament se face timp de o săptămână sau două, până la vindecare.

6. Băi la picioare cu coji de nucă

Se fierb 2-3 pumni de coji de nucă uscate în doi litri de apă, până când apa scade la jumătate. Fiertura fierbinte se strecoară și se pune în lighean, după care se introduc călcâiele în apa cât mai caldă și se țin acolo până apa se răcește. Apa se poate reutiliza de două sau de trei ori.

Acest tratament durează o săptămână sau două, până la dispariția durerii.

7. Usturoi cu iaurt natural

Iaurtul natural se amestecă cu o căpățână de usturoi pisat, cât să formeze o pastă.

Pasta obținută se aplică pe zona afectată, se pansează cu o fașă, apoi se lasă să acționeze pentru o întreagă noapte. Dimineața următoare, zona tratată se spală cu apă caldă. Acest tratament se face în cure de zece sau douăzeci de zile.

Pentru uz intern

Țelină și rădăcină de pătrunjel

Se prepară un amestec din câte o linguriță de țelină rasă și de rădăcină de pătrunjel, o linguriță de usturoi pisat, 400 ml de apă și două linguri de zeamă de lămâie.

Aceste ingrediente se amestecă și se fierb timp de zece minute, după care se strecoară.

Se consumă câte o linguriță de trei sau patru ori pe zi, timp de trei sau patru săptămâni.