Ești Sănătos

Semne care arata ca tiroida nu functioneaza in parametri optimi

diabetul legat de tiroida 640x408 1

Cu siguranță, sănătatea glandei tiroide este crucială pentru buna funcționare a întregului organism. Această mică glandă în formă de fluture, situată în partea frontală a gâtului, are un rol extrem de important în reglarea metabolismului și a altor procese vitale din corpul nostru. Atunci când glanda tiroidă nu funcționează corect, poate apărea o varietate de semne și simptome care pot afecta calitatea vieții.

Semne că tiroida ar putea să nu funcționeze corect:

1. Schimbări ale greutății corporale:
Creștere inexplicabilă în greutate: Tiroida hipoactivă (hipotiroidismul) poate încetini metabolismul, ceea ce duce la acumularea de greutate.
Pierdere inexplicabilă în greutate: Tiroida hiperactivă (hipertiroidismul) poate accelera metabolismul, determinând pierderea în greutate, chiar și fără o dietă sau exerciții suplimentare.

2. Stare de oboseală și slăbiciune:
Oboseală persistentă: Indiferent cât de mult dormi sau te odihnești, te simți încă obosit.
Slăbiciune musculară: Simți că ai mai puțină forță și energie pentru activități obișnuite.

3. Modificări ale dispoziției:
Depresie sau anxietate: Poți simți o schimbare în starea ta mentală și emoțională.
Iritabilitate: Te enervezi ușor sau te simți tensionat în mod constant.

4. Schimbări ale stării pielii, părului și unghiilor:
Părul subțiat sau căderea excesivă a părului: Pierzi mai mult păr decât de obicei sau părul tău devine fragil și subțire.
Pielea uscată și mâncărime: Pielea ta poate fi mai uscată decât de obicei și ai putea avea senzația de mâncărime persistentă.
Unghii fragile și casante: Unghiile tale se pot rupe mai ușor sau pot deveni fragile.

5. Modificări ale ciclului menstrual:
Cicluri menstruale neregulate: Menstruația ta poate deveni neregulată sau poate opri complet în cazul femeilor în vârstă fertilă.

6. Simptome legate de temperatura corpului:
Sensibilitate la temperatură: Poți fi mai sensibil la temperaturi reci sau calde decât înainte.

7. Umflarea gâtului:
Gât umflat sau noduli tiroidieni: Uneori, o glandă tiroidă mărită poate fi simțită ca o umflare în partea frontală a gâtului.

Când să consulți un medic:

Dacă observi una sau mai multe dintre aceste semne sau simptome, este important să consulți un medic sau un endocrinolog pentru o evaluare adecvată. Diagnosticarea și tratamentul timpuriu pot ajuta la gestionarea eficientă a problemelor tiroidiene și la prevenirea complicațiilor pe termen lung.

În concluzie, sănătatea glandei tiroide este esențială pentru bunăstarea generală a organismului. Fiind atent la semnele și simptomele unei tiroidiene disfuncționale, poți lua măsuri pentru a-ți menține sănătatea și vitalitatea.