Ești Sănătos

Semne si simptome ale scaderii auzului

Semne simptome scaderea auzului

Slabirea auzului, care poate fi indusa de un numar foarte mare de factori, afecteaza simtitor starea medicala si emotionala, precum si viata sociala a pacientului. Cand realitatea din jurul tau incepe sa amuteasca, se instaleaza rapid frustrarea, deznadejdea si sentimentul de neputinta.

De aceea este important sa intelegi exact ce cauzeaza deteriorarea sau pierderea auzului, precum si care sunt semnele si simptomele pe care trebuie sa le ai in vedere. Potrivit Institutului pentru Sanatatea Auzului, astazi exista numeroase tehnologii care ii pot ajuta pe pacienti sa duca o viata mai sanatoasa si mai autonoma. Studiaza cu atentie lista de semne si simptome de mai jos si adreseaza-te cat mai repede unui ORL-ist daca manifesti astfel de probleme.

Deteriorarea auzului poate fi cauzata de numerosi factori si/sau boli si afectiuni precum:

– Varsta inaintata
– Zgomotele puternice
– Infectiile urechii- Traumele timpanului
– Colesteatomul, un chist localizat in urechea medie

- Bolile sau infectiile precum pojarul, sifilisul, oreionul si meningita
– Boala lui Meniere, o tulburare a urechii interne care genereaza tiuit in urechi, ameteala si pierderi ocazionale de auz

– Tumorile

– Existenta de corpi straini in ureche

– Anumite medicamente

– Factorii genetici

– Bolile autoimune

Simptome

Simptomele de pierdere a auzului se pot instala treptat sau, din contra, subit si accentuat. Cand se confrunta cu astfel de probleme, pacientii pot dezvolta diferite mecanisme de adaptare la situatie, dar este deosebit de important ca aceste simptome sa fie intai constientizate, iar apoi comunicate medicului!

1. Durere/presiune intr-una dintre sau in ambele urechi

2. Ameteala si senzatie de vertij

3. Tiuit in urechi

4. Nevoia de a le cere interlocutorilor sa repete mesajele pe care le comunica

5. Nevoia de a da volumul tare la televizor, radio, etc.

6. Dificultati de intelegere a mesajelor verbale din jur, ceea ce genereaza frustrare
7. Intensificarea anxietatii sociale din cauza dificultatilor de a intelege si de a lua parte la conversatii orale

Tratament

Institutul pentru Sanatatea Auzului (BHI) sustine ca astazi deficientele de auz pot fi adresate eficient prin metode avansate. Sunt disponibile aparate auditive care amplifica sunetele captate de ureche, si chiar aparatura speciala conectabila la telefoanele mobile si alte dispozitive multimedia.

Acelasi institut asigura ca numeroasele progrese medicale inregistrate in ultima vreme pot inlesni considerabil sau chiar rezolva in totalitate problemele de auz.