Ești Sănătos

Semnele infarctului miocardic. Nu ignora dacă simți asta!

Durerea toracica Cauze si metode de diagnostic

Infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, este o afecțiune gravă care poate avea consecințe fatale dacă nu este tratată prompt. Este crucial să fim conștienți de semnele acestui eveniment pentru a acționa rapid și a căuta ajutor medical. Iată câteva dintre semnele principale ale infarctului miocardic pe care nu ar trebui să le ignori niciodată:

1. Durere sau Disconfort în Piept
Unul dintre cele mai caracteristice semne ale unui infarct miocardic este durerea în zona pieptului. Aceasta poate varia de la o presiune surdă până la o durere intensă. Este important să nu ignori nici măcar o senzație ușoară de disconfort în această zonă, în special dacă persistă sau se agravează.

2. Durere Radiată în Brațe, Gât sau Maxilar
Durerea asociată cu infarctul miocardic poate să nu fie limitată doar la piept. Se poate extinde în brațul stâng, gât sau maxilar, semnalând o problemă la nivelul inimii. Este esențial să fii atent la durerea care se extinde sau migrează în alte părți ale corpului.

3. Dificultăți de Respirație
Infarctul miocardic poate provoca dificultăți de respirație sau senzație de sufocare. Pacienții pot resimți o presiune crescândă în piept, însoțită de respirație rapidă și dificultăți în obținerea aerului necesar. Acest simptom nu ar trebui niciodată ignorat, întrucât poate indica o insuficiență cardiacă iminentă.

4. Transpirații Reci și Ameeală
Un alt semn al infarctului miocardic este senzația de transpirație excesivă, chiar dacă nu desfășori o activitate fizică intensă. În plus, amețeala sau senzația de leșin pot să apară și pot fi semne suplimentare ale unui atac de cord.

5. Stare de Slăbiciune Generală
Infarctul miocardic poate provoca o stare generală de slăbiciune și oboseală intensă. Pacienții pot resimți o pierdere bruscă a energiei, care nu poate fi explicată prin efort fizic sau stres obișnuit.

6. Grețuri și Vărsături
Simptomele gastrointestinale, cum ar fi grețurile și vărsăturile, pot însoți un infarct miocardic. Acestea pot apărea înainte sau în timpul atacului de cord și nu trebuie ignorate.

În concluzie, nu ignora niciodată aceste semne ale infarctului miocardic. Dacă resimți oricare dintre aceste simptome, caută imediat asistență medicală de urgență. Timpul este crucial în tratamentul unui atac de cord, iar recunoașterea rapidă a semnelor poate face diferența între viață și moarte. Nu ezita să suni la serviciul de urgență și să primești îngrijiri medicale imediate.