Ești Sănătos

Semnul care apare pe piele la 90% din pacienții cu cancer la bilă

cancer canale biliare

Cancerul biliar reprezintă un grup de afecțiuni rare care afectează căile biliare, structurile responsabile pentru transportul bilei de la ficat și vezica biliară către intestinul subțire. Diagnosticarea acestei boli în stadii incipiente este dificilă, deoarece simptomele sunt adesea vagi și pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave. Cu toate acestea, există un semn distinctiv care apare pe piele la aproximativ 90% dintre pacienții cu cancer biliar: icterul.

Icterul se caracterizează prin îngălbenirea pielii și a albului ochilor și este un indicator al problemelor hepatobiliare. Acest simptom apare atunci când există o acumulare a bilirubinei în sânge. Bilirubina este un pigment galben produs de descompunerea globulelor roșii. În mod normal, ficatul procesează bilirubina, care apoi este eliminată din organism prin fecale. Însă, în cazurile de cancer biliar, obstrucția căilor biliare poate împiedica eliminarea corectă a bilirubinei, ducând la icter.

Alte Simptome Asociate

Pe lângă icter, pacienții cu cancer biliar pot experimenta și alte simptome, cum ar fi:

Durere abdominală, în special în partea superioară dreaptă
Pierdere în greutate neintenționată
Febra
Mâncărime intensă a pielii
Urină închisă la culoare și fecale deschise la culoare sau albe
Oboseală

Este important de menționat că multe dintre aceste simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni hepatice sau biliare, ceea ce face esențială consultarea unui medic pentru o diagnosticare corectă.

Diagnostic și Tratament

Diagnosticarea cancerului biliar implică o serie de teste, inclusiv analize de sânge, ecografii, RMN (imagistică prin rezonanță magnetică), CT (tomografie computerizată) și, uneori, biopsii. Scopul este de a evalua starea căilor biliare și de a identifica prezența oricăror tumori sau obstrucții.

Tratamentul pentru cancerul biliar poate include chirurgia pentru a îndepărta tumorile, terapia cu radiații, chimioterapia sau o combinație a acestora. Alegerea tratamentului depinde de stadiul bolii, localizarea cancerului, sănătatea generală a pacientului și alte factori.

Prevenție și Management

Deși este dificil de prevenit cancerul biliar, adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea regulată a controalelor medicale pot ajuta la identificarea precoce a problemelor hepatobiliare.