Ești Sănătos

Semnul care trădează colesterolul ridicat atunci când mergi

colesterol limite

Colesterolul este o substanță grasă esențială pentru organism, dar nivelurile ridicate pot crește riscul de boli de inimă și alte afecțiuni grave. De multe ori, nivelurile ridicate de colesterol pot fi silențioase și pot trece neobservate până când devin o problemă de sănătate majoră. Cu toate acestea, există un semn subtil care poate trăda colesterolul ridicat atunci când mergi: xanthelasma.

Xanthelasma este o afecțiune caracterizată prin depuneri de grăsime sub piele, de obicei în jurul ochilor, care apar ca niște pete galbene sau portocalii. Aceste depozite de grăsime pot fi un semn al nivelurilor ridicate de colesterol în sânge și pot indica un risc crescut de boli cardiovasculare.

Deși xanthelasma poate apărea și în alte condiții, precum diabetul sau afecțiunile hepatice, aceasta este uneori asociată și cu nivelurile crescute de colesterol. Este important să consultați un medic pentru a determina cauza exactă și pentru a evalua riscul cardiovascular asociat.

În plus față de xanthelasma, există și alte semne fizice care pot indica niveluri ridicate de colesterol, cum ar fi depozitele de colesterol sub piele, cunoscute sub numele de xanthoma. Acestea pot apărea în diverse părți ale corpului, inclusiv pe brațe, picioare sau spate.

Este important să vă monitorizați nivelurile de colesterol printr-un test de sânge regulat și să vă consultați medicul în cazul în care observați orice semn sau simptom care vă îngrijorează. Adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, exerciții regulate și renunțarea la fumat, poate ajuta la menținerea nivelurilor sănătoase de colesterol și la reducerea riscului de complicații cardiovasculare.

În concluzie, xanthelasma poate fi un semn subtil al nivelurilor ridicate de colesterol și poate indica un risc crescut de boli de inimă și alte afecțiuni cardiovasculare. Este important să acordați atenție semnelor corpului dumneavoastră și să consultați un medic pentru evaluare și tratament adecvat.