Ești Sănătos

Semnul din ochi care îți arată cât mai ai de trăit

15 Delicious Vitamin Rich Foods For Healthy Eyes 750x375

Un nou studiu desfășurat pe un eșantion de 47.000 de pacienți a evidențiat legătura crucială între sănătatea retinei și riscul de deces prematur. Retina, acea membrană esențială din spatele ochilor care conține celule sensibile la lumină și nervi receptori, oferă o fereastră unică către sănătatea noastră generală.

Descoperirile publicate în Jurnalul Britanic de Oftalmologie indică faptul că cu cât aspectul retinei este mai „îmbătrânit”, cu atât crește riscul de mortalitate în următorii ani. Acest lucru nu este doar o problemă estetică sau oftalmologică; este un semnal de alarmă pentru sănătatea generală a individului, cu implicații serioase în cercetarea bolilor neurologice, inclusiv Alzheimer.

Dr. Mingguang He, un cercetător de la Centrul de Cercetare a Ochiului din Australia și coautor al studiului, subliniază importanța retinei în evaluarea stării de sănătate. Analizând datele a peste 40.000 de participanți cu vârste între 40 și 69 de ani pe parcursul a 11 ani, cercetătorii au constatat că „vârsta biologică a retinei” poate fi semnificativ diferită de vârsta cronologică a individului.

Scanarea retinei și a fundului de ochi a relevat diferențe notabile în starea acestora, iar aceste discrepanțe au fost corelate cu un risc crescut de deces prematur. Această asociere a fost evidentă chiar și după ajustarea pentru factorii de risc cunoscuți, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea sau obiceiurile nesănătoase.

În concluzie, „vârsta retinei” poate fi considerată un biomarker important al calității vieții și al longevității. Rețeaua delicată de vase de sânge din retina oferă indicii esențiale despre sănătatea sistemului circulator și a creierului. Îngrijorările legate de sănătatea retinei nu trebuie ignorate, deoarece aceasta poate juca un rol crucial în procesul de îmbătrânire și poate fi un indicator sensibil al riscului de deces prematur. Este esențial să acordăm atenție sănătății ochilor nu numai pentru vedere, ci și pentru o perspectivă mai largă asupra sănătății noastre generale.