Ești Sănătos

Testul de sânge care depistează cancerul cu 4 ani înainte de apariția simptomelor

eprubete sange

Pas uriaș făcut în medicină! Cercetătorii din China au reușit să descopere un test de sânge care ar putea detecta cancerul cu patru ani înainte de apariția primelor simptome. Totuși, mai sunt necesare teste până la punerea lui pe piață.

Depistează cancerul cu 4 ani înainte de apariția simptomelor

Testul de sânge numit PanSeer detectează cancerul la 95% dintre persoanele care nu au simptome, iar ulterior primesc un diagnostic, scrie The Guardian. „Am depistat că cinci tipuri de cancer pot fi depistate printr-un test de sânge bazat pe metilare ADN, cu patru ani înainte de diagnostic. Testul nu prezice cancerul, ci mai degrabă detectează excrescențele canceroase care nu provoacă simptome”, a scris echipa de cercetători în revista Nature Communications.

Testul de sânge nu poate identifica și tipul de cancer

Astfel de teste, cunoscute sub numele de „biopsii lichide”, au devenit punctul central al multor cercetări, deoarece oferă o modalitate non-invazivă de a analiza pacienții. Potrivit Mediafax, rezultatele studiului au relevat că testul PanSeer a detectat cancerul 88% dintre participanții care au fost deja diagnosticați și la 95% dintre participanții care nu fuseseră diagnosticați cu cancer, dar ulterior au dezvoltat boala. Totuși, studiul s-a bazat pe un număr mic de cazuri, iar testul nu poate identifica tipul de cancer.