Rețelele de socializare sunt inundate de tot felul de rețete de preparate apetisante, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă sau pascale: de la brioșe roz sau mov, cheescake-uri albastre sau roșii, bezele colorate și până la tot felul de limonade sau cocktailuri în culori strălucitoare. În mod normal, obținerea unui astfel de preparat necesită și adăugarea unui colorant alimentar dar, dacă și tu ești ca noi, cu siguranță că nu vei adăuga un colorant alimentar în deserturi sau băuturi doar de dragul aspectului. Există însă o modalitate rapidă, naturală și sănătoasă de a aduce culoare în farfuriile tale prin folosirea pudrelor vegane colorate. Dacă nu știi despre ele, citește în continuare pentru a descoperi câteva astfel de pudre din fructe sau plante care pe lângă abilitatea de a colora, vin la pachet cu câteva beneficii pentru sănătate deloc de neglijat.
Pudrele colorate ca cele de aici se obțin prin deshidratarea completă a fructului, florii sau plantei din care se obțin și măcinarea în pulbere foarte fină. Acest proces garantează că pudra rezultată păstrează toate proprietățile fructului sau plantei de origine. În același timp, pulberea este în fapt un super concentrat de fructe sau plante. De exemplu pentru obținerea unui singur kilogram de pulbere de acai berry este nevoie de 20 kg de fructe; pentru producerea a 100 g de pudră de sfeclă roșie este nevoie de 1250 kg de sfeclă; 150 000 de flori de crocus sativus (brândușă) sunt culese pentru obținerea unui singur kilogram de șofran; etc.
Pudra de Spirulina Albastră
Extrasă din alga verde albăstruie denumită științific Arthrospira platensis, pudra de spirulină albastră are o culoare vibrantă, culoare ce și-o datorează unui antioxidant numit ficocianină. Incadrată pe bună dreptate în categoria super alimentelor spirulina albastră este bogată în proteine, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamina C, vitamina E și Vitamina K) și minerale (calciu, potasiu, fier, magneziu, sodiu, fosfor, zinc și mangan), având în același timp un conținut extrem de mic de zaharuri și grăsimi. Concret, o singură linguriță (7g) de spirulină albastră pudră acoperă: 20% din necesarul zilnic de riboflavină (vitamina B2), 47% din necesarul zilnic de cupru, 11% din necesarul zilnic de fier. În plus aceeași cantitate de pudră de spirulină albastră conține doar 20 de calorii și mai puțin de 2 g de carbohidrați fiind astfel un supliment ce poate fi consumat în curele de slăbire.
Dintre beneficiile consumului de pudră de spirulină albastră am ales doar câteva, lista fiind extrem de lungă:
- Sursă importantă de proteine
- Eficientă în tratamentul rinitelor alergice
- Contribuie la creșterea nivelului de colesterol bun în organism
- Luptă împotriva stresului oxidativ, principala cauză a apariției unor boli ca cele cardiace sau cancerul
- Combate deficiențele de fier și ameliorează efectele anemiei
Pudra de Black Goji
Mai puțin cunoscute la noi, fructele de Black Goji (produse de Lycium ruthenicum murr, o plantă originară din Tibet, China) sunt folosite de secole în medicina tradițională chineză pentru tratarea a nenumărate afecțiuni. Pudra obținută din Black Goji este o pudră cu o culoare mov intens și, ca și pudra de spirulina albastră, are o mulțime de proprietăți benefice:
- Previne și combate efectele oboselii
- Întărește sistemul imunitar și luptă împotriva răcelilor și a gripelor
- Are efect antiinflamator
- Poate preveni apariția diabetului
- Antioxidant puternic, este studiată pentru proprietățile sale anticancerigene
Pudra de Fructul Pasiunii
Pudra de fructul pasiunii poate fi folosită pentru combaterea insomniei, a epilepsiei, a anxietății și neurasteniei. Totodată consumul pudrei de fructul pasiunii este benefic pentru stimularea digestiei și a sistemului imunitar, îmbunătățește acuitatea vizuală, are impact pozitiv asupra sănătății pielii reducând semnele îmbătrânirii premature, îmbunătățește curculația și contribuie la scăderea tensiunii arteriale, are efect antiinflamator și luptă împotriva astmului.
Nici nu trebuie să ne mirăm având în vedere ca fructul pasiunii este foarte bogat în antioxidanți, vitamine (vitamina C, vitamina A), minerale (fier, potasiu, mangan, fosfor, etc), fibre și proteine.
Pudrele despre care am vorbit anterior, împreună cu alte astfel de minunății ca pudra de hibiscus, pudra de cartof mov, pudra de cacao neagră, etc pot fi achiziționate de la MatchaBar. Pe acest site găsești doar pudre colorate organice 100% naturale, fără coloranți, conservanți, aditivi sau zahăr adăugat.
În concluzie, dacă vrei să faci niște clătite gustoase și sănătoase exact ”ca în poză” îți recomandăm să alegi întotdeauna pudrele colorate naturale și să te bucuri de beneficiile și culorile lor vibrante alături de familia ta.
Sursa foto: pexels.com