Ești Sănătos

Virgil Musta, un nou semnal de alarmă: „Sistemul de sănătate ar putea să nu mai facă față”

Virgil Musta masca

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, este tot mai îngrijorat de felul în care ajuns pandemia de coronavirus.

În ultimele șase zile, România înregistrează peste 1000 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 pe zi.

„Sunt pacienți care prezintă forma respiratorie, care se manifestă prin febră, tuse, eventual curge nasul, doare gâtul. Sunt alții care prezintă cu totul alte simptome – diaree cu colici abdominale, subfebrilități, poate chiar febră. Sunt pacienți care prezintă doar dureri de cap și de mușchi. Această clasificare este importantă pentru a putea identifica pacienții, chiar dacă nu au formele clinice tipice.

E o situație îngrijorătoare, pandemia este într-o accelerare mare. În ritmul acesta, e posibil ca sistemul de sănătate să nu mai facă față în curând. Sunt zone unde deja sunt probleme. Terapiile intensive sunt ocupate, iar secțiile de boli infecțioase și spitalele suport de-abia fac față afluxului de cazuri. Trebuie luate măsuri foarte rapid, tocmai pentru a încerca să stopăm această evoluție a pandemiei. Altfel, riscăm să ajungem în situația Italiei, a Spaniei sau a Franței. Țări care cu sisteme de sănătate mult mai performante, nu au făcut față afluxului mare de pacienți”, a precizat medicul Virgil Musta, la TVR.

Ultimul bilanț: 1.151 de cazuri noi, 33 de decese, 357 de pacienți la ATI
Până astăzi, 28 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 47.053 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 26.128 de pacienți au fost declarați vindecați și 3.716 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.151 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 594 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 2239 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

În intervalul 27.07.2020 (10:00) – 28.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 33 de decese (13 bărbați și 20 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu, Vrancea și București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 deces la categoria de vârstă 40-49 ani, 6 la categoria de vârstă 50-59 ani, 13 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 3 decese la categoria de peste 80 de ani.