Ești Sănătos

Zincul pentru răceală și gripă – este un remediu bun?

cor zinculpentruracealasigripa esteunremediubun final wp

Zincul este un mineral care joacă un rol important în susținerea unui sistem imunitar sănătos. Unele studii au sugerat că zincul poate ajuta la prevenirea și tratarea răcelii comune, o infecție virală a tractului respirator superior. Așadar, merită să includeți zincul în tratamentul și prevenirea răcelii și gripei?

Pentru ce avem nevoie de zinc?

Zincul este un oligoelement esențial care joacă un rol în sistemul imunitar, ajutând la combaterea infecțiilor și a inflamațiilor. De asemenea, susține sănătatea pielii, vindecarea rănilor, creșterea și dezvoltarea, precum și simțurile gustului și mirosului. Iată câteva dintre beneficiile zincului:

 • Poate accelera vindecarea rănilor prin stimularea sintezei colagenului, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției imunitare.

 • Poate reduce riscul anumitor boli legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă (AMD).

 • Vă poate ajuta în lupta împotriva acneei prin reducerea inflamației, inhibarea creșterii bacteriilor și reglarea producției de ulei la nivelul pielii.

 • Poate îmbunătăți învățarea și memoria prin modularea activității cerebrale și a neurotransmisiei.

 • Și, potrivit unor studii, poate reduce durata și severitatea simptomelor de răceală, cum ar fi tusea, durerile de gât, nasul care curge și febra, mai ales dacă este administrat în termen de 24 de ore de la primul semn de răceală.

 • Ar putea ajuta în tratamentul diareei – OMS recomandă suplimente de zinc pentru sugarii cu diaree.

 • Potrivit unor cercetări efectuate în 2020, zincul joacă un rol esențial în sănătatea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei.1

Cantitatea zilnică recomandată de zinc este de 8 mg pentru femeile adulte și de 11 mg pentru bărbații adulți.

24 de ore de la primele simptome – momentul crucial pentru a lua zinc?

Majoritatea studiilor care sugerează că administrarea de zinc poate ajuta la scurtarea și ameliorarea simptomelor de răceală sau gripă indică faptul că o primă doză de supliment de zinc ar trebui administrată cât mai curând posibil – de preferință în termen de 24 de ore de la primele simptome.

Există studii care raportează că administrarea zilnică a 75-100 mg de zinc la primul semn de răceală poate scurta durata acesteia cu aproximativ două zile și reduce intensitatea simptomelor răcelii încă din a treia zi. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de faptul că doze atât de mari – mult mai mari decât cantitatea zilnică recomandată de zinc – ar putea provoca efecte secundare, cum ar fi amețeli, dureri de cap, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac. De aceea este foarte important să consultăm medicul, înainte de începe administrarea de zinc.

Chiar dacă acceptăm că zincul nu poate vindeca sau preveni răceala sau gripa, există totuși studii care confirmă că administrarea de zinc poate scurta ușor durata bolii. Potrivit Biroului de Suplimente Dietetice al Institutului Național de Sănătate din Statele Unite, cercetările de până acum au constatat că zincul poate ajuta la scurtarea duratei răcelii comune cu două sau trei zile, comparativ cu rezultatele pacienților care nu iau suplimente de zinc, precum și la reducerea severității simptomelor în primele trei zile. Cu toate acestea, după această reducere inițială, suplimentele de zinc nu au redus severitatea simptomelor generale.

Trebuie menționat totuși că, în unele studii, zincul nu a redus cu nimic durata de timp în care persoanele răcite se simțeau rău. De asemenea, doza optimă, forma și durata tratamentului cu zinc nu sunt clare, iar unele persoane care au luat zinc au avut efecte secundare neplăcute, cum ar fi cele menționate mai sus. Până în prezent, cercetătorii nu pot spune de ce zincul funcționează în unele studii, dar nu și în altele.

Zinc pentru răceală – de unde a apărut ideea?

Ideea din spatele utilizării zincului pentru a opri simptomele răcelii se bazează pe experimentele de laborator care au arătat că zincul a blocat pătrunderea în celule a rinovirusului, una dintre cele mai frecvente cauze ale răcelii. Aceasta datează de la începutul anilor ’80. În cele din urmă, pentru a testa ideea, în 1984 a fost efectuat studiul. Pacienții care au luat parte la studiu au folosit zinc sub formă de pastilă. Apoi, oamenii de știință au comparat rezultatele obținute de persoanele care luau zinc cu cele care luau o pastilă fără zinc. Studiul a constatat că zincul a scurtat timpul în care oamenii se simțeau rău. Acesta a raportat însă și o mulțime de efecte secundare.

În concluzie, este posibil ca zincul să aibă un anumit efect asupra prevenirii și tratării răcelii și gripei comune, dar rezultatele nu sunt consecvente și există potențiale efecte secundare și riscuri implicate. Prin urmare, este recomandatbil să vă consultați cu un medic înainte de a utiliza suplimente de zinc pentru răceală. De asemenea, zincul poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi antibioticele și anticoagulantele, așa că este important să vă informați medicul despre orice alte medicamente pe care le luați.

Bibliografie:

 1. Nordqvist, Joseph, What are the health benefits of zinc?, Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/263176 [accessed 9.09.23].

 1. Zinc, Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112 [accessed 9.09.23].

 2. LeBrun, Nancy, Does Zinc Work for Colds?, Verywell Health, https://www.verywellhealth.com/zinc-for-colds-5209170 [accessed 9.09.23].

 3. Can Zinc Help Treat the Common Cold?, UPMC Health Beat, https://share.upmc.com/2022/10/zinc-for-common-cold/ [accessed 9.09.23].

 4. Tosh, Pritish K., Zinc for colds: The final word?, Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/zinc-for-colds/faq-20057769 [accessed 9.09.23].

1Zinc, Mayo Clinic, https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-zinc/art-20366112 [accessed 9.09.23].