Ești Sănătos

Unul dintre cei mai mari medici ai României: „Cafeaua are un efect antiinflamator dovedit. Nu are nocivitatea alcoolului”

beneficii cafea

Medicul spunea că, dacă este consumată în cantități mici, cafeaua are efecte benefice.

”Eu beau cafea în fiecare zi. Primul lucru pe care îl fac când ajung la spital este cafeaua. Se prepară la ibric, nu le accept pe astea sofisticate. Cafeaua este pusă de foarte multe ori alături de alcool. Cafeaua, în cantitate mică, este stimulant al sistemului nervos membran. Cafeaua are un efect antiinflamator dovedit şi are şi efect antiviral. Nu trebuie pusă cafeaua alături de alcool, pentru că nu are, în condiţiile în care le-am spus, nocivitatea alcoolului”, a spus medicul Alexandru Oproiu.

Trebuie băută simplă Cei care beau adesea o cafeau îndulcită şi cu mult lapte iau în greutate sau să nu reuşesc să slăbească. Cafeaua cu lapte îţi aduce 150 de calorii în plus, în cazul în care alegi laptele condensat, în timp ce o cafea simplă are numai 5 calorii. Grăsimea din lapte dă un gust foarte bun cafelei, dar nu este cea mai bună opţiune când eşti la regim de slăbit. Ia doar o ceaşcă pe zi Vei avea energia necesară pentru activităţile de pete zi cu o singură ceaşcă de cafea. Îţi aduce şi un plus de fier, magneziu, potasiu, calciu. Acoperirea necesarului zilnic de minerale alungă oboseala şi crampele musculare. Dimineaţa, cea mai bună perioadă pentru o cafea Intervalul orar ideal ca efectul cafeinei să fie maxim este 9.30-11.30. Un alt factor important este să o bei la câteva ore de la trezire. Imediat după ce te ridici din pat, nivelul de cortizol din corp este ridicat, iar cafeaua nu-şi va face efectul. O cafea normalizează nivelul de colesterol Dacă bei o singură ceaşcă de cafea pe zi, aceasta îţi va furniza polifenoli care rămân în sânge până la 14 ore. Polifenolii sunt substanţe antioxidante care normalizează nivelurile de colesterol şi tensiunea arterială, întârzie îmbătrânirea şi previn cancerul.

Considerat creatorul școlii moderne de gastroenterologie din România, reputatul Prof. Dr. Alexandru Oproiu a încetat din viață, cu doar două săptămâni înaintea împlinirii venerabilei vârste de 90 de ani.

Prin întreaga sa carieră profesională de peste șase decenii și prin vasta sa operă științifică, Președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru al multor societăți medicale internaționale de renume, Prof. Dr. Alexandru Oproiu lasă medicinei românești și Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București o moștenire inestimabilă, pentru care întreaga comunitate academică îi va fi etern recunoscătoare.